ДПС е финансовият партньор на ГЕРБ – не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция в централата на партията във връзка със средствата за общините, предаде агенция „Фокус“.

По думите му всеки един кворум, всяко едно „трудно“ решение, минава с подкрепата на ДПС. „В замяна на това както виждате след ГЕРБ - ДПС е втората политическа сила, която участва в разпределението на тези средства. Не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава“, допълни Добрев.

„Като погледнете по области освен Благоевград и Ямбол, които получиха допълнително финансиране по санирането и то в стотици милиони левове, в списъка са само кметове на ГЕРБ, които едва ли ще повторят мандата си“, посочи Добрев и обърна внимание, че те са тотално изолирани от националното ръководство.

„2017-2018 г. 550 млн. лв. Това са парите на всички български граждани, защото не е тайна, че бюджетът се пълни от данъци, а не от някакъв икономически ръст. Тези пари, буквално парите на всички отиват в ГЕРБ. Второ изключително важно – част от парите по тези постановления се дават в общини и се финансират обекти, които са елемент от прокурорски проверки. Пример за това е Община Септември. Получава 2 млн. лв. за бул. „България“, при положение, че кметът е под парична гаранция и бул. „България“ е елемент от прокурорската проверка, затова че изпълнителят е свързан директно с кмета“, коментира още заместник-председателят на БСП.