Корнелия Нинова печели втори мандат начело на БСП с 81,5%. В първия пряк вътрешен избор за лидер за нея са гласували 43 228 от социалистите.

Това сочат резултатите от обработените до този момент от червената ЦИК електронни таблици от вота, съобщи шефът й Емил Войнов.

Предстои да се обработят протоколите от общинските и районните комисии, както и от секционните, за да има тройно въвеждане на резултатите.

Корнелия запазва короната… 80% червен вот за нея сочат прогнозните сметки

Окончателната цифра на членовете на БСП е 80 236, съобщи още Войнов.

Гласували са 53 806 социалисти, което е 67,1% и вотът е легитимен. 53 019 са действителните бюлетини.

14,9% от червените са гласували за Кирил Добрев - 7914 души.

Красимир Янков е получил подкрепа от 1118 червени, което прави 2,1%. За Валери Жаблянов са гласували 759 души или 1,4%.

"Социалистите показаха с активността си, че желаят те да избират, че от техния глас зависи нещо. Показахме, че сме наистина демократична партия, която се допитва и от гласа на членовете й зависи как да се развива бъдещето й", коментира Войнов.

"Изборът беше честен, ЦИК създаде равни условия за всички кандидати, те имаха застъпници във всяка секция, изборите бяха прозрачни за медиите, допълни той. И определи организацията на вота като перфектна. БСП организира едни показни избори, които могат да бъдат еталон и за националните", категоричен бе шефът на червената ЦИК.

Той все пак уточни, че това са предварителни резултати, предстои второто въвеждане - от протоколите, и окончателните резултати ще са ясни утре.

Всички жалби и сигнали са несъществени и не влияят на изборния резултат, посочи още Емил Войнов.