Какво означава да ме обявят за "персона нон грата"? Няма да посмеят да го направят, защото това би било крайно груб просташки гаф".

Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира пред БНТ отношенията ни със Северна Македония и призивите на македонски политици той и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева да бъдат обявени за "персони нон грата".

По думите му премиерът на Северна Македония Зоран Заев е политикът, който държи най-умерения и най-разумния език. Неизпълнението на договора се състояло в това, че нищо не се промени в тяхната политика.

"Декларации за добри намерения, но с декларации политика не се прави", настоя лидерът на ВМРО.

Според него реакцията на България за блокирането на Северна Македония по пътя и към ЕС не е закъсняла, защото сега по време на германското председателство темата отново е актуална.

Скопие иска втори шанс от София. Готова ли е България да прегърне бракята си?

"България е имала ясна и последователна позиция - за разширяването на ЕС в посока Западните Балкани, като гледаме на първо място Северна Македония, защото там живеят наши сънародници. Винаги сме казвал, че това не може да бъде безусловно. Трябва да има определени критерии", настоя Каракачанов.

"Не са спрели да подръчкват определени техни агенти в България, но и през своята дипломация се опитват да дискредитират България в международен план, поставяйки въпроса зад гърба ни", каза още вицепремиерът.

Македонската идентичност и език – неприкосновени. За какво тогава ще преговаряме?

По думите му омразата, която се насажда към българите, не е само в учебниците - има я в книгите, във филмите.

"Когато лъжеш 30 години, България не може да ти има доверие. Риториката на Скопие не помага с нищо", отсече той.