Вицепремиерът и военен министър Красамир Каракачанов е изпратил до главния прокурор Сотир Цацаров сигнали, в който той твърди, че НПО-та опитват да правят македонско малцинство в България.

Опасната дейност се извършвала от две НПО-та, регистрирани в Благоевград, които имали заложени в уставите си цели и задачи, сходни със забранената у нас "ОМО – Илинден – ПИРИН".

Сред учредителите на едното сдружение фигурират и имена от ръководството на въпросната противоконституционна организация, пише Каракачанов.

Именно това кара воеводата да поиска от обвинител №1 в държавата да прекрати регистрацията на двете сдружения - "Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права" и "Антични македонци".

Според Каракачанов НПО-тата са регистрирани в Благоевград в периода от началото на август. В мотивите за учредяване им учредителите са заявили, че ще осъществяват дейност за подкрепа в различни насоки на "македонското малцинство" в Република България. И двете сдружения са регистрирани за извършване на дейност в частна полза.

В мотивите на сигнала си вицепремиерът посочва поотделно причините за двете сдружения, като основните са опасни сходства с дейността, извършвана преди години от забранената с решение на КС "ОМО – Илинден – ПИРИН", опасни пропагандни дейности, които открито водят към сепаратизъм и извършване на процеси по формиране на малцинство, което е в противовес с Конституцията на Република България.