Партийните структури на ДПС и всички избиратели пстигнаха добър резултат. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след края на изборния ден.

По думите му на предишните местни избори партията е спечелила общо 39 кметове на общини в коалиция и като ДПС. 

"Резултатът от тези избори е 47 кметове от ДПС, от които 37 са самостоятелни, 9 коалиционни и 1 независим. Тоест, ние ще си запазим влиянието в местната власт и там, където можехме да увеличим присъствието си, това вече е факт. Категорично присъствието на ДПС в местната власт е разширено", обяви той.

По думите му са избрани 916 общински съветници от ДПС.

"От кметовете на кметства, над 35% от тях в страната са избрани от ДПС, като в някои от случаите те са в коалиция", поясни още лидерът на партията.

И отправи критики:

"Всички знаем, че изборите са основен елемент на демокрацията, но когато са законни и честни и избирателите са информирани. Все още продължава да има забрана за предизборна кампания на различен език от българския. Има ограничаване на конституционните права на българските граждани и ред други забрани в изборното законодателство. Тези избори показаха много от дефектите на законовата уредба и са пример за арогантното поведение на избирателните комисии. Допускаха се нарушения и приемаха решения в противоречеие с изборния кодекс. Това поставя въпроса за легитимността на избраните кметове и общински съветници".

Твоят Glas избра: София, Пловдив, Варна – крепости на ГЕРБ. И изненадите…