Българската страна поиска от Турция  - родните туристи да влизат в южната ни съседка без PCR тестове.

"Във връзка с прилаганите мерки за борба с коронавируса - от българска страна е поставен въпросът за реципрочно третиране при влизане в Турция на българските граждани, тъй като за разлика от съседката си, България не изисква PCR тест или карантина за пристигащите у нас турски граждани", съобщиха от външното ни министерство, като уточниха, че днес са се провели видеоконсултации между двете страни.

На тях е бил обсъден целият спектър от двустранните отношения с акцент върху търговско-икономическото сътрудничество, туризма, сътрудничеството във връзка с COVID-19.

От българска страна е потърсена подкрепа за българската кандидатура за поста на Генерален секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

Изразено е и очакване за подкрепа от Турция и на българското предложение за поемане от военноморския координационен център във Варна на функциите на Регионално военноморско координационно присъствие на НАТО в подкрепа на инициативата на Алианса за адаптирано предно присъствие.