Държавният глава Румен Радев настоя, че българският футбол е огледало на състоянието на държавата.

"Не трябва според мен да съдим за футбола като някакво единично дело и явление в държавата. Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ни управлението на държавата, такова управлението на българския футбол. Вчерашните действия са блестящо доказателство за това.

Не искам в никакъв случай да се превръщам в адвокат на президента на БФС, най-малкото заради липса на характер на терен и заради самата игра. За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в една абсолютно независима от държавата Федерация", настоя президентът.

Според него това е станало практика за много други институции.

"Освен това мисля, че със самите призиви и обяснения, че тази оставка се иска заради расистки изстъпления управляващите се саморазобличиха. Нито една организация не носи отговорност за поведението си на феновете", допълни още държавният глава.

Радев настоя, че нито една федерация не може да изземе функциите на органите на реда и държавата.

"Искането за оставка по този повод е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят", отсече държавният глава.

Все пак президентът призова да не бъде допуснато България да бъде генерализирана като расистка държава.

"Крайно неприятно е България, която спаси 50 хил. евреи, която не допусна нито един от тях да бъде изпратен в лагерите на смъртта, в най-ужасното за Европа време, да бъде олицетворявана с расизъм. Не трябва да допускаме генерализация на този проблем.

Необходимо е държавата да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство. Докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и контрапротести, тези редициви ще продължават", допълни още държавният глава.