Притеснителна е сумата, за която се купуват жилищата на властта. Най-вероятно и в случая с Красимир Първанов цената е много по-висока от тази, която е посочена. Изповядват се сделки на по-ниска сума. Това, което се цели, е спестяване на данъци и такси. Това коментира пред Би Ти Ви социологът Кънчо Стойчев на въпрос за скандалите със закупените жилище на ниски цени от представители на властта.

"Моята хипотеза е, че има две плащания. Едното е на масата, а другото по т.нар. алтернативен начин. Ако се продават такива апартаменти, най-вероятно ще има опашка до "Цариградско шосе", коментира още той.

"Най-вероятно ще има последици за Цветан Цветанов. Вероятно това ще коства работата му към депутат и председател на парламентарната група", обясни социологът и добави: "В неговия случай цената е толкова ниска не за да се спестят такси, а защото няма как да се докажат толкова много доходи за този апартамент."

"Другият вариант е да става дума за оказване на натиск. Ако това е така, трябва да се разследва", посочи Кънчо Стойчев.

"Прекалено голям е този скандал, че да мислим, че той може да бъде заметен", заключи социологът.

В предаването взе участие и политологът Георги Киряков.

"Един много важен акцент има от изказването на Красимир Първанов. Той казва, че политиката е много рискова и затова под някакъв начин трябва да се подсигури", посочи той.

"Стана ясно, че нищо не се решава в парламентарната група на ГЕРБ без знанието н Цветан Цветанов. Въпросната поправка е минала през него, най-вероятно дори той я е подал", увери политологът.

По думите му въпросът е какви последствия ще има за Цветанов и за партията.

"Преди години с шестте апартамента на Цветанов ситуацията също беше много тежка и тогава той мина през иглени уши. Тогава премиерът Борисов спаси партията", заключи Георги Киряков.

Експертите бяха категорични, че Цветанов е моторът на ГЕРБ и посочиха редица изказвания, че Борисов е на път да отреже дясната си ръка с неговото изхвърляне от парламента. "Въпросът е с какви мотиви човек би отрязал лявата си ръка", изразиха учудване гостите в студиото.