Екатерина Захариева поема координацията по въпросите на Европеюйския съюз, реши кабинетът днес. Досега това правеше ресорният министър Лиляна Павлова, чието министерство обаче бе закрито. От Нова година Павлова се връща депутат.

Правителството прие промени в ПМС № 85/2007 г. относно координацията по въпросите на Европейския съюз. Направеното изменение е свързано с произтичащите от приключването на Председателското трио на Естония-България-Австрия структурни и персонални промени в Министерския съвет, се казва в официалното съобщение.

До момента функциите на председател на Съвета по европейските въпроси се изпълняваха от министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018. С оглед осигуряване на устойчивост на провежданата от Република България политика към Европейския съюз и ефективна защита на националния интерес, беше определен нов председател на Съвета по европейските въпроси, с което се гарантира непрекъсваемост на работата му.

За председател на Съвета по европейските въпроси беше определен заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи.