Споровете на 12 декември ще са за създаването на фигурата на независимия прокурор, който да разследва главния, както и за необходимостта от Конституционна реформа, съобщи Бнр.

По темата на деня разговоряме днес с доц. д-р Христо Паунов, преподавател по конституционно право в Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Доц. Паунов каза, че според него темата за недосегаемостта на главния прокурор е стара и се търкаля от 2009 година. Например, вече се направи предложение да се назначава прокурор от прокурорската колегия на ВВС. 

От това, което се предлага като нов законопроект, излиза, че тази фигура пак ще е зависима от главния прокурор. Предлага се нещо, което е доста спорно като конструкция. 

Венецианската комисия дава три предложения за това кой може да е независим прокурор в българската правна система. Първото е да се възлага тази фунция на главния инспектор към инспектората на ВСС, но той няма такива конституционни правомощия.

Конституцията през годините беше променяна пет пъти и тя съдържа механизми за промяна. Сега има моменти, при които политическото надделява над юридическото. ЕК прави периодично доклади за България, но в послединя доклад ЕК казва, че за поддържането на обществено доверие трябва да е от решаващо значение - точно независимостта на главния прокурор.

Вчера например Румен Радев за първи път като държавен глава каза категорично, че иска да внесе промени в Конституцията.