Имаме информация в аванс, че съвсем скоро ще има опити за нова афера, подобна на тази преди няколко години в Костинброд", каза Томислав Дончев на пресконференция на ГЕРБ след окончателните резултати от изборите.

"Имаме вътрешна информация за това", добави той, но не конкретизира подробностите.

Цветомир Паунов направи разбор на резултатите от местните избори, като подчерта напредъка на партията от последните избори през 2015 г. "Общините, които ГЕРБ спечели през 2015 г. на първи тур, са 91 общини. Спечелихме в 11 областни града през 2015 г., а на изборите в неделя 8 областни града", каза Паунов.

От всички областни градове единствено в Пазарджик, Ямбол и Кърджали кандидатите на ГЕРБ не отиват на балотаж.

"При електоралната картина след първия тур съотношението ГЕРБ:БСП е две към едно. ГЕРБ печели в 163 от 265 общини в цялата страна и увеличава общинските си съветници с 80% в цялата страна, а те са 1807 в цяла България", добави още Паунов.

Дариткова посочи като неоспорим факт, че ГЕРБ увеличава общинските съветници в смесените райони. "Там ГЕРБ е основен опонент на ДПС, а БСП трайно е трета политическа сила", каза Дариткова. Пример за това са Хасково, Кърджали и Смолян.

"Привличаме голяма част от по-претенциозните гласоподаватели. Това са младите, тези с висше образование, с които търсим сътрудничество", каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров, а Томислав Дончев разкритикува опозицията, че са превърнали местните избори в парламентарни и посочи.

"Ставаме свидетели на нов политически феномен - политически джендаризъм... Това да си скриеш кандидата, пребоядисаш, издигнеш от инициативен комитет. Традиция е и губещият да не е доволен след избора", добави вицепремиерът.

Костинбродската афера е медийно обозначение на предполагаема, но недоказана пред съда схема за изборна измама в парламентарните избори в България през 2013 г.

Според обвинението измамата е посредством 400 хил. отпечатани над разрешените по закон за гласуване бюлетини, които били разпределени по градовете Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Варна, районни избирателни комисии и за Министерството на външните работи (за имащите право на глас български граждани в чужбина).

Името си скандалът носи от Костинброд, където се намира частната печатница в собственост на "Мултипринт" ООД, в което търговско дружество основен съдружник е общинският съветник Йордан Бончев от ГЕРБ. Посредством обществена поръчка правителството възлага отпечатването на голяма част от изборните книжа на тази частна печатница. Според Цветан Цветанов, зам.-председател на партията по онова време, аферата е изфабрикувана от политическите им опоненти.