Да се премахне подоходния критерии, за да има детски добавки за всички и еднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лв., но само за осигурените майки.

Това са част от предложенията на експертна група, която е сформирана от вицепремиера Марияна Николова, за да изготви нова визия за демографска политика на България.

Сега на семействата с едно дете се дават 40 лв. На тези с две - 90 лв., а за семейства с три деца - 135 лв. Помощи в този размер вземат домакинствата с до 400 лв. месечен доход на човек.

Тези с доходи от 400,01 до 500 лв. на човек пък получават 80% от пълния размер на помощта. Например семейство с едно дете взема 32 лв., а с две - 72 лв.

Според разчетите на експертите, за да се изпълнят сегашните им предложения, ще са необходими допълнителни 55 млн. лв. Това според тях ще повиши съпричастността на държавата към семействата, които отглеждат деца и насърчаване на раждаемостта по този начин, пише в документа.

Друга мярка, която се предлага е да се дават по 1000 лв. еднократна помощ при раждане, но само на осигурените майки. Останалите ще взимат както сега - по 250 лв. за първо дете, 600 лв. за второ и 300 лв. за трето. За целта ще са необходими допълнителни 34 млн. лв. през следващата година.

Очакваните резултати са, че по този начин ще се насърчи раждането на деца и насърчаване на отговорното родителство на работещите и осигурените.

Да има данъчни облекчения от 1200 лв. за всяко второ и последващо дете родено след 1 януари 2019 г. е друго предложение на експертите. То ще се ползва до размера на годишния данък върху доходите. Така в семейството могат да остават по 100 лв. на месец.

"От ражданите годишно около 62 хил. деца - близо половината втори или последващи деца. Годишно общата данъчна отстъпка от прилагането на мярката не надхвърля сумата от 37,2 млн. лв.", пишат още експертите.

Тук се предлагат три варианта - отстъпката да се ползва за деца до 10 или 18 г. Третият е - приспадането от годишната облагаема основа за всяко дете да е по 5%.

Предлага се и данъчно облекчение на ипотечните заеми на млади семейства. Предвидената подкрепа е 2000 лв. при раждане на второ дете, 5000 при трето и по 2000 при всяко следващо.

Следващото предложение е безплатни ясли и детски градини, както и и целодневно предучилищно образование. Предлага се и частично поемане на таксите в частните детски градини в размер на държавните такси.

Според Българската стопанска камера предложените мерки трябва да бъдат дискутирани в по-широк план с участие на експерти от компетентните държавни органи, вкл. в контекста на изготвения проект на визия и цели на Националната програма за развитие до 2030 г., и обвързване с постигнатите резултати, изводи и препоръки за приложими политики от проведеното изследване на БАН, възложено от МС.

В становище те подкрепят мерките за промени в еднократните обезщетения и данъчни облекчения за раждане на деца. 

"Същевременно, разчетеният нетен ефект върху доходите оценяваме като незначителен, особено от прилагане на данъчното облекчение за деца от 1200 лв, приспадано от годишната данъчна основа по ЗДДФЛ, с което нетният разполагаем годишен доход би нараснал със 120 лв. за едно семейство", пишат още от БСК.

Според тях данъчно облекчение на ипотечните заеми на млади семейства трябва да се разгледа по-обхватно, защото при предложения вариант не постига съществено облекчаване на жилищните заеми за млади семейства.

"При средна месечна вноска по жилищни кредити между 600 и 700 лева и най-често срещан срок на кредита между 20 и 25 години, предложените размери няма да окажат решаващо влияние върху решението за покупка на жилище от младите семейства с деца и разрешаване на проблемите със семейното планиране".

От БСП подкрепят безплатните детски градини, както и целодневно предучилищно образование. Според тях обаче трябва допълнително да се оцени въздействието върху бюджета на всички предложени мерки и предвиди компенсиращо намаление на неефективни разходи, оптимизиране на дублиращи се структури, възнаграждения и заетост в отделни звена на държавната администрация с оглед съхраняване на общата данъчно-осигурителна тежест.