Депутатите се връщат на работа от утре в изцяло реновираната пленарна зала в сградата на бившия Партиен дом.

Реконструираната зала "Света София" пък днес бе представена пред журналисти, на опознавателен тур.

Конферентната зала се намира под новата пленарна зала, където ще се провеждат бъдещи форуми и конференции, местата за брифинги и тези са снимки, както и запознаване с новото работно място на репортерите - напълно отделено от зоната на депутатите.

Народните избраници пък ще седят на нови работни банки, но ще гласуват със старите си пултове, пренесени от сградата на парламента, намираща се на площад "Народно събрание".

Изказванията им все още стават само от трибуната, тъй като доставката на новата озвучителна система, включваща дискусионни пултове за изказване от място, се бави.

За цялостната реконструкция на пленарната зала са дадени около 18 млн. лева. Само стъкленият покрив струва почти един милион. По време на строителството са направени промени, за да се ограничи пряката слънчева светлина – поставени са допълнителни затъмнения, фолио, което се вгражда между панелите.

Предвидено е за новата пленарна зала да има опция за 400 работни места.

Към този момент депутатите ще се хранят с кетъринг, тъй като има избран нов изпълнител по обществената поръчка за ремонта на парламентарния бюфет.

Снимки: БТА