Демографската криза, миграцията, ниската раждаемост, че дори и панелките, предизвикаха лют скандал между управляващите и червената опозиция в парламента.

Повод за това станаха поправките в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) на БСП, с които се предлагат данъчни облекчения за семейства с деца.

В крайна сметка до гласуване така и не се стигна, тъй като пленарното заседание приключи. По време на дебата обаче се чуха взаимни нападки и от едната, и от другата страна на залата, а социалистите влязоха в остър спор със зам.-председателя на парламента Емил Христов, тъй като искаха той да наложи наказание на съпартиеца си Спас Гърневски, защото обиждал червените.

Депутатите зачепкаха и темата защо раждаемостта е ниска, кой е виновен за това, какво е било преди и след 9 септември.

"Нито има епидемия, нито война, но нацията се стопява. Казвате, че няма нужда от стимули, от преференции, трябва комплексен подход. Но какво направихте в сферата на образованието, здравеопазването? Днес помощта е 20 лв. за всяко дете. Реалният стимул е да се покаже, че държавата застава зад работещите родители", заяви социалистът Драгомир Стойнев, цитиран от "Дарик".

Тома Биков контрира, че демографска политика не може да се прави през данъци и посочи, че сега се берат плодовете на случилото се през 90-те години.

"Проблемът сега е, че са малко хората, които раждат. Ние берем плодовете на това, което е посадено през 90-те години. Раждането на дете е културен въпрос. В семействата има същият брой деца, но семействата са по-малко, защото хората са по-малко", обясни Тома Биков.

Спас Гърневски пък обвини социалистите, че заради тях 2 млн. българи са емигрирали, а острият му език предизвика бурната реакция на БСП, които поискаха изгонването му от заседанието.

"Ако не бяхте направили този див капитализъм и номенклатурата не беше разграбила държавата, днеска щеше да има достатъчно средства за всички болни въпроси. 1/3 ако върнете от заграбеното, вашата крадлива партия, ще има за всичко и за всеки. 10 г. народът не избира вас, а ГЕРБ, за да лекува раните от вашето управление. А наглостта стои на първия ред във вашата зала и е кандидат за кмет на София", нападна депутатът от ГЕРБ.

"Не вървят вече тия антикомунистически номера в парламента. Колкото повече пускате Гърневски да говори с неговия пещерен антикомунизъм, той настройва обществото срещу ГЕРБ", обърна се соцдепутатът Георги Гьоков към управляващите.

Колегата му Иван Ченчев пък настоя за изгонването на Гърневски, тъй като наглост било един депутат да обижда цяла парламентарна група и нейното ръководство.

От БСП се обърнаха към председателстващия Емил Христов и с думите: "Не бъдете като един посредствен катаджия, който не глобява каращите Лексуси, а глобява тези, които карат Хюндай. Прилагайте правилника към всички".

"Някой ще ме ядоса. В момента като посредствен катаджия се опитвам да дойда на себе си. Моля ви като идвате на тази трибуна, да бъдете внимателни, защото ще отидем някъде", отвърна на свой ред пък Емил Христов.

По време на дебата Юлиан Ангелов от коалиционния партньор "Обединени патриоти" пък заговори за обезлюдяването на селата и настоя, че социалистите нямат право да говорят за демографската криза.

"Точно вие да говорите за демографска криза е малко неестествено. Огромните проблеми са заложени след 9 септември. Много добре помните как вашата партия отне земята на хората, магазинчетата. Много добре помните, че вие прогонихте хората от селата, да ги правите работници, и ги натикахте в панелките. Колко деца да направят в панелките? Къде да ги гледат, на терасата?", попита риторично Ангелов.

"По социалистическо време България беше 9 милиона, а сега е 5 милиона. Кой управлява последните 10 години? Добре, че бяха панелките, защото ако не бяха те, сега при вашето управление, хората щяха да спят на палатки, защото не могат да си позволят хляб да си купят, камо ли жилище", отсече в отговор соцдепутатът Филип Попов.