Заместник-директорът на Софийския затвор Десислав Трайков подаде оставка. Причината, която той посочи, е изказване на Румен Петков за системата на затворите и за затвора в София.

Това стана на брифинг в Министерството на правосъдието, даден от Трайков и министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Миналия месец Трайков подаде оставка от поста и.д. директор на Софийския затвор, като причината също беше изказване на Петков, насочено по думите му срещу него, във връзка със случая с Владимир Куйович, задържан с фалшива шофьорска книжка в нарушение на режима му в затворническото общежитие. Оставката беше приета от министър Данаил Кирилов, пише БТА, цитирана от "24 часа".

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви днес, че до вторник ще се въздържи от коментар дали ще приеме оставката на Трайков. Той допълни, че очаква протест на синдикатите в защита на Трайков. "Този път, обаче, ще откажа да се приеме вина без доказателства, само с твърдения. Първият път установих, че Трайков е спазил закона, но не е съобразил момента, в който е дал съгласие да се осъществи законовото право на Куйович да ползва отпуск на база на изработени от него работни дни", обясни Кирилов. Той посочи, че е разговарял с Румен Петков, с който са се разбрали да проведат среща, като изрази надежда да представи доказателства за твърденията му.

По темата с предсрочното освобождаване на осъдения за убийство Джок Полфрийман, Десислав Трайков заяви, че е представил на съда седем листа отрицателно становище за него, в което е изразил мнение, че не следва той да бъде освободен предсрочно. Министър Кирилов обясни, че и пред двете съдебни инстанции ГДИН е дала отрицателно становище за освобождаването.

Министър Кирилов изрази лично мнение, като гражданин, че решението на Апелативния съд - София, е необосновано в настоящия момент по отношение на осъдения. Той подкрепи позицията на български парламентаристи, че в такива случаи решаващият съд би следвало да представи пред обществото задълбочено и в детайли своите мотиви.

Правосъдният министър обясни, че ако Полфрийман извърши противоправно деяние, той следва да доизтърпи присъдата си. По думите му административните и съдебните актове следва да получат достоен дебат в обществото.