Думите на Бойко Борисов са интерпретирани погрешно в сръбските медии, реагирал съм на думи, които той не е изричал. Това е заявил сръбският външен министър Ивица Дачич пред българския си колега Екатерина Захариева, съобщават от МВнР.

Двамата дипломати разговаряха в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

„Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов – най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му”, каза Дачич.

Екатерина Захариева подчертала пред Дачич, че изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, че реакцията му е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения.

„Сътруднича си с Борисов от много години бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии.  Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. Впечатлението в България беше, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: „Да вървим напред!”, коментира още сръбският външен министър.

Захариева е посочила още, че България винаги е подкрепяла Сърбия за европейската ѝ интеграция.