Шестима депутати от БСП заявиха, че напускат парламентарната група на социалистите. Събитието се случва два дни след отстраняването на голяма част от ръководството на партията на 50-ия Конгрес на левицата.

Това са политиците, които са решили да се отцепят от парламентарната група на БСП са Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов и Георги Андреев.

„Оставаме социалисти", заяви Янков, въпреки че напуска партията. Той уточни, че оттеглилите се ще доизкарат мандата си като независими народни представители.

"Изразяваме загрижеността си пред десетките хиляди членове на партията ни от резултатите, които бяха наложени силово от делегатите на 50-ия конгрес. Те водят до пълна идейна промяна на БСП и я превръщат в пълната противоположност да демократична, лява и свободна партия.", заяви Валери Жаблянов.

"Това са последствия от съзнателната и несъзнателна политика на нашия председател. Съобразявали сме се във всичките си действия досега с устава на партията ни. Този, който не се съобразяваше, днес претендира да води партията още 4 години", каза още Жаблянов. 

„Партията на Нинова се движи в обратната посока, неразпознаваема за истинските социалисти”, допълни той.