Истински скандал е на път да избухне в редиците на БСП. Червената лидерка Корнелия Нинова даде днес интервю, в което намекна, че председателят на ПЕС Сергей Станишев няма да бъде издигнат за евродепутат от партията.

Повод за съмненията, породили се в червените редици, са думите на Нинова, че партията ще издигне само кандидати за евроизборите, които отстояват позициите на социалистите по темите за Истанбулската конвенция и Пакта за миграция на ООН.

"По повод европейските избори: ние имаме различно мнение от това на общото ни семейство, не за пръв път, не по един въпрос. От БСП ще призове да се гласува за представителите в листата с обяснението, че в Европейския парламент те ще отстояват позициите, които БСП е отстоявала. На същото мнение по въпросите за Истанбулската конвенция и Пакта за миграция са и други леви партии в ЕС - Полша, Чехия, Словакия", обяви Корнелия Нинова.

Думите й веднага бяха анализирани сред червените редици като намек, че Сергей Станишев няма да бъде издигнат от партията за евродепутат. Причината е, че лидерът на ПЕС твърдо подкрепя Пакта за миграция на ООН и Истанбулската конвенция. При това положение, ако Станишев бъде издигнат за кандидат от БСП, то той няма да е сред червените евродепутати, които да отстояват позицията на партията. Решението ще бъде взето на предстоящия конгрес, на който Нинова обяви, че ще бъдат избрани кандидатите след гласуване, така че все пак последната дума няма да е нейната.