Извънреден брифинг има в момента в Министерския съвет, след като по-рано днес президентът Румен Радев направи изявление, в което заяви, че ще наложи вето на част от новия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение и ще го върне за преразглеждане. "Кредитът на доверие трябва да се използва рационално", обясни Радев. 

"Гладът ще надделее над страха и последствията ще бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да разгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", заяви президентът.

Дотук се стигна, след като Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обяви, че е изпратено писмо до президента Румен Радев с предложение да упражни частично вето в приетия на второ четене в петък Закон за мерките и действията по време на извънредното положение.

"Много интересно е това, което се случва и доста неочаквано. От неделя до днес сме провели две срещи с президента Радев, всеки ден му се обаждам да му казвам какво правим. Президентът услужливо забрави да каже, че това за ветото за спекулата е по предложение на БСП". Така започна своето изявление премиерът Бойко Борисов. "Казах и да се замени думата "невярно" с каквато искат."

Сутрин и вечер Националния щаб от експерти дава цялата налична информация. Проф. Костов и проф. Мутафчийски имат стара вражда отдавна, но искам всеки специалист да се чуе. Каним го и правим съвет към правителството заради следващите мерки.

Никой не може да каже колко време ще продължи тази пандемия. Не искаме да има специалист, чието мнение да не чуем. Когато са противоречиви, ние ги сравняваме. 

По време на извънредния брифинг премиерът разкри, че македонският премиер му се е обадил с молба да даде поне едно от лекарствата, с които България разполага. 

"От Италия ни искат маски. Шием по един милион маски, шием облекла", обясни още Борисов и допълни, че се надява лекарствата да помогнат, тъй като правителството се е хвърлило да се запасява и да ги купува, за да бъде подготвено в ситуацията. 

"Когато сме си говорили с президента Радев, е проявявал цялото разбиране. Когато се събрахме горе, все едно не сме говорили със същия човек. Аз му казах, че и двете му предложения са верни и ще бъдат гласувани", допълни Борисов. 

Очаквайте подробности!