В условията на криза от COVID-19 бизнес климатът у нас се подобрява за втори пореден месец. Това отчита НСИ - Национален статистически институт, в последното си проучване за стопанската конюнктура в България през юни. Това написа премиерът Бойко Борисов в официалния си профил във Faceboоk.

„След като през април спадът стигна до 42%, общият показател на бизнес климата нараства с 11,8 пункта през май и с още 11,4 пункта през юни. Подобрението е в резултат на по-благоприятния бизнес климат в секторите промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Въпреки пандемията, много сектори у нас не са спирали работа“, каза Борисов.



„Продължаваме с помощта към българските предприятия. С подкрепата и от ЕС се надяваме скоро икономиката на България да се върне в онази отлична кондиция, в която беше и преди кризата“, допълни министър-председателят.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през юни с 9,7 пункта след повишение с 11,4 пункта медец по-рано, като подобрението се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно осигуреността на производството с поръчки се оценява като достатъчна, което е съпроводено и с повишени очаквания за производствена активност през следващите три месеца, отчита НСИ.