Приехме предложението на БСП за партийните субсидии на сляпо. Искахме да приемем бюджета, защото е важно да знаем с какво ще работи държавата догодина. Но на каква база дойде това предложение от 8 лв? Ще възложа анализ на финансовия министър. Няма да сваля темата от нашето внимание.

С тези думи премиерът Бойко Борисов обобщи ситуацията с гласуването на партийните субсидии. Припомняме, че възнаграждението на политическите формации успя преди дни да скара депутатите в парламента и отложи гласуването на Бюджет 2020, който в крайна сметка бе приет на следавщия ден.

“Ние сме били против, след референдума да се увеличават партийните субсидии. Но знаете, в парламента се предизвиква криза – беше прекъснато заседанието на парламента. Няколко пъти говорих с финансовия министър, с Валери Симеонов, не можехме да направим кворум да приемем бюджета.

Съдбата на партийните субсидии - решена: Депутатите решиха - става по 8 лв на глас

За мое най-голямо съжаление, в момента, в който гласувахме партийните субсидии, 30 точки ги минахме за половин час. Сиреч, оказа се, че другите парламентарни групи се интересуват от тази точка само в бюджета. За мен бюджетът беше по-важен, защото става въпрос цяла година какво ще работи държавата, общините и министерствата и заетите в производството хора да бъдат спокойни”, заяви Борисов по време на извънредното заседание в Министерския съвет.

Премиерът беше категоричен - дебатът ще продължи, тъй като за властта е важно да има правила.

"Оставете партиите без финансиране, и това ще доведе до диктатура - див популизъм", коментира още Борисов.