България е втора по-най-малък външен дълг в ЕС. Трайният растеж на българската икономика, финансовата стабилност, се оценяват високо от Европейската комисия. Това коментира премиерът Бойко Борисов в Брюксел, след среща със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

„Казаното от мен преди няколко дни, че по-внимателно трябва да вървим към чакалнята на еврозоната ERM-II, беше в следствие на многото интервюта на, на Стив Ханке и на кого ли не, с негативни примери, които бяха дадени. Мисля, че колегите напълно ме разбират“, посочи Борисов.

„Срокът, за който говорим, е юли месец, а не април. Тогава и Хърватия, и България ще бъдат разглеждани. До юни българските банки трябва да си наблюдават много внимателно капиталовите показатели. Ще вървим към чакалнята на Еврозоната при настоящия курс и само при наличие на пълен консенсус в страната“, увери Бойко Борисов.

„Когато вицепрезидентът на ЕК (Валдис Домбровскис – бел.ред.), излиза и казва, че България ще влезе само по фиксирния курс, който българският парламент одобри, аз няма какво повече да кажа. Няма държава, приела еврото, да е станала по-бедна или по-слаба“, добави той.

„Премиерът Борисов ме увери, че България продължава по пътя за присъединяване към валутния механизъм ERM-II“, каза на свой ред Валдис Домбровскис. По думите му, е крайно невероятно и няма икономическа логика да се иска друг обменен курс, ралзичен от този по-който левът е прикрепен към еврото в момента.

Няма държава, приела еврото, да е станала по-зле. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, след среща със замeстник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис. „Обясних му, че ще се опитаме да убедим всички, че еврото е втората валута в света, че това е Европа на първа скорост, ако не искаме да сме втора скорост – трябва да вървим в тази посока”, заяви Борисов.