Искаме Северна Македония окончателно да скъса със своето югокомунистическо минало и риторика – или искаш да си в Югославия, или в Европейския съюз, а ако искаш да си в ЕС, ще бъдеш така добър да се съобразяваш… 

Това каза в изявление в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Не може да продължава в учебниците да се пиша за "български окупатор". Има достатъчно снимков материал, включително видеоматериал и така нататък, населението посреща така наречения "окупатор" – българската армия.

Има достатъчно факти за Царство България от 1941 до 1944 година, тогава България харчи 52 % от бюджета си, за да навакса Македония в своето икономическо развитие: строеж на жп линии, пътища, училища, подпомагане на кооперации. Тази югокомунистическа риториката трябва да приключи. Това е категорично условие" посочи още Каракачанов.

По-рано днес правителството прие Пакет "Разширяване", включващ всички условия на страната ни към Северна Македония.

"България подкрепя започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания при поставените от България ясни условия", настоя вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че разделянето на двете държави би било грешка, която може да доведе и до нестабилност в региона.

От думите й стана ясно, че по отношение на Република Северна Македония българското правителство и държава, признавайки първа новата държава, тогава Република Македония, държавата ни винаги е подкрепяла европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

"Същевременно обаче България винаги е поставяла пред Република Северна Македония и не само спазването на добросъседски отношения. Това е ясно още от декларацията от 1999 година, след което с Меморандума за подкрепа на евроатлантическата и евроинтеграцията и кулминацията: подписването на Договора за добросъседство през 2017 година. Изпълнението на духа и буквата на Договора ни за добросъседство със Северна Македония е важно условие, за да дадем подкрепата си за старт на преговорите за членство в ЕС", допълни тя.

Какво София да иска от Скопие, за да я пуснем в Европа? Осем са нещата!