Районният съд в Горна Оряховица не уважи искането на прокуратурата за налагане на постоянно задържане на тримата обвиняеми за купуване на гласове за местните избори в общината.

Ромите бяха арестувани на 1 ноември след журналистическо разследване за изборна търговия в полза на депутата Явор Божанков, кандидат на БСП за кмет на община Горна Оряховица.

И тримата обвиняеми - Тодор Тодоров на 38 г. от село Първомайци, 65-годишният Мустафа Мустафов- Маджара от село Петко Каравелово и 56-годишният Абдула Мюмюнов, не се признаха за виновни в организирането на купуване на гласове и заявиха, че не познават кандидата за кмет, нито са говорили с него да купуват гласове в негова полза. И тримата са с основно образование, двама от тях са осъждани за различни престъпления. В съдебната зала Мустафа Мустафов заяви, че е мошеник и измамник и се включил в схемата, за да извърши поредната си измама, но не и да прави изборна търговия.

"Дойде един, каза, че имал списък с 300 имена и да го свържа с човек, който иска да ги купи. Щял да даде по 2000 лв. на мен и на Тодор. 99% не повярвах, ама си викам, може и да изкочи заек. Като го гледам каква е шушумига, какво да му говоря. "Клатя" го да му взема парите", обясни на съда думите си във видеото Маджара.

Съдът пусна под парична гаранция от 800 лева Тодоров, определи за Мустафов парична гаранция от 1500 лева, а Мюмюнов, който направи диабетична криза в съда и се наложи да бъде викана линейка, беше пуснат срещу подписка, пише 24 часа.

Определенията подлежат на обжалване пред Окръжния съд.

Припомняме, опитът платен вот да реши изборите в Горна Оряховица беше осуетен след намесата на полицията и прокуратурата, които се сезираха от разследването на TrafficNews. 

В крайна сметка арестуваните Маджара, Абдула и Тодор бяха задържани за 72 часа и съдът трябваше днес да реши дали да ги остави в ареста за постоянно.

Купени гласове ли наредиха балотажа в Горна Оряховица? Вижте схемата!