2 септември - първият работен ден на парламента след лятната ваканция. Депутатите ще бъдат посрещнати в нова сграда и... от протест. Залата е по-луксозна от предишната, а протестът е замислен като кулминация на продължаващите вече 55 дни протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор. Днес вероятно ще стане ясно и ще успее ли премиерът да събере нужните 120 подписа, за да внесе предложението си за нова конституция. 2 септември се очертава интересен ден...

Пред сградата на бившия Партиен дом, където депутатите ще заседават за пръв път, още от сутринта е организирана протестна акция "Велико народно въстание".

Полицията още вчера събра подкрепление от цялата страна в очакване на мащабна демонстрация. В социалните мрежи се появиха снимки на колони полицейски автомобили, поели към София, но също и на автомобили с протестиращи, пътуващи към столицата. От „Пътна полиция” съобщиха, че ще се вземат всички мерки за безпрепятствено придвижване на хора и автомобили.

На всички възлови места в столицата ще бъдат разположени служители на КАТ, които ще се грижат за реда и спокойствието. От столичната дирекция заявиха пък, че информация за ескалиране на напрежението се наблюдава в интернет. От СДВР призоваха за разграничаване от такова поведение. 

СДВР и Пътна полиция накрак! Извънредни мерки за протеста утре в София

Вчера президентът Румен Радев съобщи, че ще направи обръщение от пленарната зала към народа и депутатите. Президентът намекна междувременно, че управляващите обмислят вариант, в който правителството да подаде оставка, но да не се стига до предсрочни избори, а експертен кабинет да доизкара мандата до март догодина.

Преди две седмици премиерът Борисов сам определи датата 2 септември като решаваща не само за идеята му за нова конституция, но и в известна степен и за бъдещето на правителството му.

"На 2 септември имаме шанс да вървим напред, ако парламентарно представените партии не искат да подкрепят и да дадем властта на народа, то за мен тоя парламент ще е изчерпан".

Така че днес се чакат отговори. Ще има ли развръзка политическата криза и каква ще е тя? Скоро ще разберем...