Звеното за разследване на авиационни катастрофи излезе с финален доклад относно причините за тежкия инцидент с хеликоптера на собственика на „Лестър Сити“ на 27-и октомври тази година. Катастрофата на машината се случи непосредствено след излитането от стадиона на „лисиците“ и доведе до смъртта на председателя и собственик на клуба Вишай Шривадханапрабха и още четирима души.

Служителите на звеното за авиоинциденти са достигнали до извода, че причината за трагичния случай е повреда в механизма за връзка между контролните педали в пилотската кабина и задните роторни вентилаторни перки на хеликоптера. Така на практика машината е станала неуправляема поради липсата на контрол върху опашния задвижващ механизъм.

Хеликоптерът падна и се взриви непосредствено извън стадиона на „Лестър“ „Кинг Пауър“. Списъкът на загиналите включва, освен собственика на клуба, двама негови служители и двамата пилоти на машината. Вишай Шривадханапрабха изгледа двубоя на своя отбор срещу „Уест Хем“, който завърши наравно 1-1. Той нарежда машината да дойде да го прибере, като кацне директно на терена. Самото излитане е станало по одобрен летателен план около 8,30 вечерта английско време.

Според очевидците на катастрофата, хеликоптерът се е издигнал във въздуха нормално и е излетял отвъд трибуните на стадиона. Веднага след това обаче той е започнал да се върти неконтролируемо около оста си, започнал е да пада към земята и се е разбил в един от прилежащите към стадиона паркинги. За щастие това е бил служебният паркинг, резервиран за служители на клуба и футболисти. Той е бил почти празен по това време, след тръгването на публиката и играчите. Именно това е предотвратило опасността от още повече жертви на катастрофата на земята.

Фаталният инцидент веднага породи спекулации около бъдещето на „Лестър Сити“. На този етап не е ясно какво решение ще вземат относно отбора наследниците на Вишай Шривадханапрабха. Букмейкърите реагираха моментално и покачиха коефициентите за финиширане на клуба в Топ   на Премиършип. Родната букмейкърска къща ефбет предлага едни от най-атрактивните коефициенти за сезона в Англия. Това обаче не е изключение, както можете да прочетете в  професионалното ревю на Efbet.

Вишай Шривадханапрабха беше тайландски милиардер, натрупал богатството си чрез верига магазини за безмитни стоки. Веригата носи името „Кинг Пауър“. Стадионът на „Лестър“ прие същото име след закупуването на клуба от Шривадханапрабха. Приживе търговският крал притежаваше активи за почти 5 милиарда долара, което му отреждаше петото място сред най-богатите хора в Тайланд според класацията на списание „Форбс“.

Шривадханапрабха закупи „Лестър“ през 2010-а година, когато клубът се подвизаваше във второто ниво на английския футбол – Чемпиъншип. Отборът не само завоюва промоция във Висшата лига, но шокиращо стана и шампион на Англия за сезон 2015-16 година. Любопитен факт е, че букмейкърите оценяваха шансовете на „лисиците“ за титла преди началото на този сезон на около 5000-1.

След триумфа, тайландският милиардер изрази благодарността си към своите играчи, като подари на 19 човека от основния състав по един автомобил BMW i8, на стойност 100 000 паунда всеки.