Треньорът на представителния отбор на “Марица” Борислав Караматев взе участие в международния треньорски семинар, който се проведе днес и вчера в комплекс „Царско село“ в София. Проявата е под егидата на Българската треньорска школа по футбол към БФС. Участие в нея вземат над 50 треньори от цялата страна и от Македония. На семинара присъстваха Димитър Бербатов, Мартин Петров, Илия Груев, Даниел Боримиров, Георги Иванов – Гонзо, Костадин Ангелов, Красимир Балъков и др.
Треньори от цялата страна взеха участие в семинара. ЦСКА, Лудогорец, Берое, Арда, Нефтохимик, Хебър, Спартак (Плевен) и още много български клубове и школи имаха свои представители, а доста от клубовете дори по няколко. “Марица” бе единственият пловдивски клуб, който уважи събитието.
Петима лектори от Германия водят теоретически и практически занимания по време на двата дни. Участие в проявата вземат Ерих Рутемьолер-изпълнителен директор на Фортуна (Дюселдорф), бивш шеф на треньорската школа по футбол в Кьолн, европейски шампион с Германия от 1996 като част от екипа на Берти Фогтс; Петер Шрайнер-бивш треньор на старшата възраст на Шалке 04, работил с играчи като Месут Йозил, Мануел Нойер, Лерой Сане и др. ; Себастиян Геперт-старши треньор във футболната академия на Борусия (Дортмунд), шампион на Германия за миналата година; Александер Улбрих – дипломиран спортен учен към университета в Бохум и кондиционен треньор във втория отбор на Борусия (Дортмунд) и Джулиан Рабе-кондиционен треньор на Борусия U19 и магистър по спортна наука в Университета в Кил.
Част от темите на лекциите бяха Структура и философия на Детско-юношеските школи и представителните отбори на Фортуна (Дюселдорф) и Борусия (Дортмунд), новости в организирането на играта на най-високо ниво, кондиционна тренировка, техника – създаване и оползотворяване на голови положения и тактика.
Борислав Караматев сподели впечатленията си от семинара: “Изключително полезно бе за мен присъствието ми на семинара. Останах с отлични впечатления от лекторите – интелигентни хора, с опит и поглед над футбола, неговото развитие и бъдеще. Имах честта да разговарям с някои от тях и лично. Организацията бе на високо ниво. Радвам се, че бях част от събитието!”