Три месеца подред шахта в центъра на Пловдив бълва помия и фекалии, само на метри от дома на културата „Борис Христов”. Жителите на района са обгазени от неприятната миризма, определяйки я като „нетърпима”, а тротоарът е придобил вид на обществена тоалетна, пише trafficnews.bg

За еко бомбата на улица "Цар Иван Александър" алармираха живущи, които многократно са подавали сигнали до институциите за проблема.  

По думите им, за кратко време всичко отшумява, миризмата изчезва, а пространството за пешеходци придобива „културен” вид.

Идилията обаче продължава само 4-5 дни, най-много до седмица, но после всичко отново си е по старому. Хората са подавали сигнали както до ВиК, така и до Общинския инспекторат, но без траен резултат.

„Ако е необходимо ще сезираме и Регионалната здравна инспекция, защото това е опасно за здравето на хората”, пишат до редакцията ни гневните пловдивчани.

Оказва се, че във ВиК многократно са получавали сигнали за въпросната шахта. Съоръжението обаче е част от частен имот.

„Това е отклонение от сградата, намираща се на ъгъла между улиците „Гладстон” и „Цар Иван Александър”. Съоръжението не е към ВиК, а си е към имота. Задължение е на собствениците да подържат и ремонтират шахтата. В случая те сами са компрометирали шахтата и тя се запушва”, обясни казуса инженер Антон Гълъбов от ВиК.

Той добави, че преди месец на собствениците е бил съставен протокол с предписание. В момента от дружеството подготвят писмо до РЗИ относно казуса.