Времето е подходящо за разходки в планината затова решихме да ви представим една дестинация подходяща за почивните дни. И то отговаряща за всякакви вкусове – за рибари, ездачи, любители на разходките или просто айляци,които искат да разпънат скара или хамак някъде сред природата. Крайната цел е водопад „Лястовичи вир”!

Започваме с първата точка от разходката  - село Долнослав. То се намира само на 33 км от Пловдив по пътя за Кърджали. Пътят минава през Асеновград, а след това Червен и оттам отбивката за Долнослав. Веднага след края на селото хващате първата пресечка в дясно и карате към язовира.  Тук могат да останат и всички рибари от компанията, а останалите да продължат към крайната цел. И все пак може да спрете да се полюбувате на красивата гледка.

 

Някъде около язовира може да оставите и автомобилите си, тъй като следва черен път, който е с дължина около 2 км. Ако не ви се разхожда, може да продължите и с автомобил, пътят е лош само първите няколкостотин метра, след това се кара спокойно. Трябва да следвате табелата за конна база „Wild city”.

 

Тук няма как да се объркате – има само един път. Мястото е изключително красиво и се разкрива чудесна гледка към Родопите.

В т.нар. атракционно селище ще ви посрещнат кончета и патици.

 

Преди да започнете да се изкачвате към реката ще видите конюшни и малко езерце. Ако сте по-авантюристично настроени може да стихнете до водопад „Лястовичи вир” с коне.

След конната база пътеката минава в ляво и се движи успоредно срещу течението на река "Сушица". След около 500 м се слиза до реката.

Според местните хора името на водопада идва от труднодостъпния терен и заради това, че "само лястовиците имат достъп и могат да стигнат до тук". Разходката до водопада обаче е приятна и изпълнена с много красиви гледки, а до него се стига чрез десетките стъпала, изкопани от идващите тук хора. Ще ви се наложи и няколко пъти да преминете и през самата река, така че се облечете подходящо. 

Преминавате множество водни каскади и след около 300 метра, в които се движите буквално сред самите водни прагове, стигате водопада, който има пад на водата около 12 метра.

И все пак за по-точни указания как да стигнете до водопада питайте местните хора, които няма да откажат да ви помогнат.

Ето го и самия водопад...