Само за ден десетки хора изпратиха дрехи и пелени за новородените Илия и Златка

Лавина от реакции, след като NOVA разказа за две бебета, изоставени след раждането в болница в Пловдив. Само за ден десетки хора изпратиха дрехи и пелени за новородените Илия и Златка.  

„Буквално ни засипа вълна от обаждания. Не съм очаквала, че има толкова добри и благородни хора с добри сърца. Обажданията са от цялата страна, обаждат се и от чужбина. Всички са съпричастни със съдбата на изоставените деца. Най-често хората са готови да помогнат с дрехи и памперси”, каза в ефира на „Здравей, България началникът на Акушеро-гинекологичното отделение на УМБАЛ – Пловдив д-р Диана Аргирова.

Анета е от хората, решили да помогнат на изоставените деца: „Моето дете също беше преди две години недоносено и знам каква е болката на всеки родител да има недоносено дете”.

Елизабет е администратор на група във Facebook, чрез която се събират помощи.

„Все още събираме неща. Нека, който може да изпрати допълнителни материали, ние ще ги донесем в отделението. Нашият клуб „Ротаракт клуб – Пловдив Пълдин” започна инициатива за събиране на пари за закупуване на апарат Билирубинометър, който струва 10 хиляди лева. До момента е събрана една част от сумата, но все още се нуждаем от 3000 лева. Организираме коледен базар за тази цел”, каза Елизабет.

Едното от изоставените деца – Златка ще отиде в приемно семейство. Началникът на  Акушеро-гинекологичното отделение на УМБАЛ – Пловдив д-р Диана Аргирова обясни, че всеки може да премине през курс за обучение, за да стане приемен родител.

„Приемните родители за Пловдив не са никак много. Това е една много трудна, но  много благородна кауза. Който иска да вземе дете, трябва да бъде приемен родител”, обясни тя.

До седмица се очаква и Илия да бъде взет от приемно семейство.