Теренът зад хотел „Санкт Петербург“ нито се продава, нито общината може да го купи – стана ясно днес от работна среща по проблема с парка.

Работна група ще търси решение по казуса с парцела зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив – решиха заинтересованите страни на среща при областния управител Здравко Димитров. По заръка на премиера той покани кмета Иван Тотев, представители на Инициативния комитет в защита на парка и адвокати на собственика на терена, за да търсят решение на проблема.

„Ще се оглеждаме за равностоен терен и за законните начини за придобиване от страна на собственика, като спазваме баланса на интересите и се стараем част от имота да остане парк“ – заяви след срещата кметът Иван Тотев. Той изрично уточни, че не става дума за чиста заменка или за закупуване на имота от страна на общината, а за някакъв друг или смесен вариант.

„Именно работната група, която включва представители на заинтересованите страни, ще търси правно-техническа формула на казуса. Не можем да отчуждим този терен по закон, не сме в състояние да платим и съответната му пазарна цена“ – бе категоричен Тотев.

„Макар теренът да има пазарна цена от 15 милиона лева, той не се продава! Намеренията на собственика не е покупко-продажба, а инвестиции в централната градска част на града“ – заяви адвокат Иван Демерджиев, представел на собственика на терена Байрям Солак.

„Дори сега общината да извади 15 милиона лева и да иска да го купи, теренът не се продава. Собственикът го е купил за да инвестира в строителство“ – категоричен ме юристът.

Председателят на Инициативния комитет Асен Костов заяви, че са доволни от диалога, иницииран от областния управител. Той отчете като прагматично постижение фактът, че са успели да договорят със собственика на терена поддържането и косенето на тревните площи в парка, което ще го спаси от немарата.

След излъчването на представители работната група по казуса с парка се свиква още в понеделник, за да търси консесусно решение на проблема.

Припомняме, че преди месец премиерът Борисов се срещна в парка с протестиращите граждани и ги увери, че теренът ще остане зелена площ. Той заяви, че общината дори може да откупи частния парцел. Протестиращите обаче се недоволни, че в Подробния устройствен план на града този терен все още не е отреден за зелена площ и така частният собственик рано или късно ще получи право на строеж.