Красотата на Родопите няма край! Ако обичате планинските преходи, знаете това повече от останалите. Днес ще ви запознаем с една красива дестинация, за която не трябва да се потите много, тъй като се достига сравнително бързо, без сериозни усилия. Става дума за екопътека Равнища.

Пътеката се намира над хижа Равнища, която е само на 30 км от Пловдив. Красивите гледки и прохладната гора са идеалното място за разходка в летните горещини.

Как да стигнете до там?

От Околовръстното поемате към село Първенец , а след това по пътя за Храбрино.  Малко след като излезете от селцето има разклон наляво за Дедево, по който трябва да поемете. От там само нагоре. В края на жижа Равнища можете да паркирате в близост до горичката, а от там да тръгнете по самата пътека.

Тя е сравнително широка и любителите на офроуда могат да стигнат почти до края с джип. Но за да се насладите и на гората, а не само на крайната цел, то разбира се по-добрият вариант е пеша.

 

 

След около 30 минути спокойно темпо стигате до дърво с указателни табели, от което поемате наляво и продължавате да следвате жълтата маркировка по дърветата и скалите.

Струва си всяко усилие

До десетина минути пред вас вече ще виждате величествената скала, от която виждате спираща дъха гледка. Тогава забравяте умората и жегата, просто се наслаждавате на пейзажа.

Внимавайте със селфитата от скалата, защото ако стъпите ”накриво” можете да падате десетки метри надолу, а това със сигурност не е начинът, по който искате да слезете.

До скалата можете да си направите пикник или просто да си отдъхнете, защото едва ли ще искате бързо да се отделите от красивата гледка.

 

автор: Glas.bg