Д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Жоро Дживизов - Плъха, призна всички факти и обстоятелства по обвинителния акт, съобщи TrafficNews.bg.

49-годишният медик бе привлечен като обвиняем за умишлено умъртвяване на Жоро Плъха, като престъплението бе квалифицирано от обвинението като "извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана". Максималната присъда, която законът предвижда по така повдигнатото обвинение е затвор до 5 години.

Срещу Димитров бе повдигнато и второ обвинение за притежание на незаконно оръжие - пистолет, марка "Валтер" и боеприпаси за него. Ако бъде признат за виновен по това обвинение, към присъдата му ще бъдат прибавени още от 2 до 8 г. лишаване от свобода. Припомняме, че трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сградата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора.

Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът му бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал. Сега обаче докторът призна вина и защитниците му поискаха делото да се гледа по съкратената процедура. Така медикът може да получи присъда още днес.

В същото време жената, с която Джевизов е живеел на семейни начала, предяви граждански иск в размер на 300 хиляди лева - за нея и за детето й. "Искам максимална присъда ", заяви Надежда, която се появи днес в съдебната зала. Сутринта д-р Иван Димитров бе посрещнат с аплодисменти от хора, събрали се пред Съдебната палата в Пловдив. "Благодаря на всички", бяха единствените думи на медика.