София. В следващия Столичен общински съвет ще има промени. Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на София, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Беновска посрещна кмета на София в студиото с пожелание да има „здрава захапка“ на изборите. Фандъкова коментира, че изборите са най-сериозният изпит за политиците и за нея кампанията е всеки ден още от момента на гласуването до края на мандата. Кметът на столицата сподели, че е ангажирана със сериозна инвестиционна програма и смята, че за 10 години градът е много променен и това е видимо за всички – метрото е 40 километра, а след няколко месеца ще бъдат 52 километра.
„Лидерът на столичното БСП – Калоян Паргов – апробира ситуацията преди известно време, като спомена, че не би имал нищо против, ако Мая Манолова се кандидатира – БСП да я подкрепи за кмет на София. Това е градската интрига, която се върти в момента. Ако Мая Манолова се яви срещу Вас“, попита Беновска. Фандъкова отговори, че приема всеки опонент на сериозно – Манолова, Сидеров, Марешки и други, които ще се кандидатират, но за себе си не е взела решение. Кметът на София подчерта, че е важно работата в София да продължи, защото има сериозни планове за града. „Ние осигурихме развитието на София в следващите най-малко 4 години“, заяви Фандъкова.
„На 7-ми юли предстои Вашия висш форум на ГЕРБ – конференция, а Вие сте и заместник-председател на ГЕРБ и заместник-председател на изпълнителната комисия. След махането на Цветанов Бойко Борисов даде заявка, че ще прави преорганизация, но засега не е известно какво точно ще се случва. Вие знаете ли“, попита Беновска. Фандъкова отговори, че остава само една седмица до конференцията и със сигурност ще има разговори, за да се вземат правилните решения, които ще позволят на партията да продължи да работи, както досега. Беновска попита кмета на София сама ли ще реши дали да се кандидатира за кмет отново и няма ли решението да е на Борисов, изпълнителната комисия или на друг партиен форум. Фандъкова отговори, че ГЕРБ ще обсъди и предложи кандидатура, но и всеки сам взима своето решение и предстоят обсъждания. Беновска припомни, че е имало предложения за кандидатура на Фандъкова за президент, но е отказала категорично. Фандъкова потвърди и обясни, че тогава е била първата година от третия ѝ мандат като кмет на София и от значение е било да се оправдае доверието на столичаните и да продължи работата си за града. „Няма ли да Ви е тежко? Съгласете се, че е много по-лесно да дойде, да развее Мая Манолова едно червено сако или пък Волен Сидеров – посребрената коса, или Веселин Марешки с неговата мисия да лекува и да снабдява с евтини горива и те понеже обещават и нямат „багаж“ на гърба си, защото Вие във Вашата раница носите и похвали за успехи, и упреци за някои неуспешни неща“, попита Беновска. Фандъкова отговори, че изборите за кмет на София са силно мажоритарни и всеки има своя багаж и се явява с него пред хората – минало, биография, планове за бъдещето. „Хората много добре осъзнават, когато става въпрос за постижимо и непостижимо, за популизъм и реализъм“ коментира кметът на София.
Беновска попита Фандъкова какво са осъзнали хората за улица „Граф Игнатиев“ и сподели, че хора от екипа ѝ са видели инсцениране на спъване в така наречените „триъгълници“. Фандъкова отбеляза, че предстои замяна с колчета и е нормално изпълнението на такъв голям проект да е съпътствано от проблеми, но е имало и много спекулации. Беновска попита кой е сътворил проекта с триъгълниците, защото се говори, че „Фандъкова е виновна“. Кметът на София отговори, че това е идея на проектанта и обясни, че който и да е кмет на София, той или тя не слага лично плочките и не изправя фугите, а го правят строителите, проектантите и инженерите. „Това са хората, които също носят отговорност. Аз осъзнавам, че хората съвсем основателно искат от мен тази отговорност и аз я нося по този начин, по който искам всеки да си свърши работата, и ако не го направи – налагам най-големите санкции“, подчерта Фандъкова. Беновска сподели крилатата мисъл, че успехът е общ, провалът е твой и хората казват, че Фандъкова не си е свършила работата. Кметът отговори, че осъзнава отговорността си, но не може да се спре работата, а и всички помнят как е изглеждала улицата преди година – разбити тротоари, стърчаща арматура от релсите, а сега шумът е в рамките на нормата. Беновска попита какво освен триъгълниците ще се подменя. Фандъкова отговори, че проектът още не е в експлоатация, не е приет и изпълнителят е длъжен да вземе мерки и да отстрани проблемите до приемането, след което влизат в гаранция от 8 години и в рамките на този период каквото и да се появи – изпълнителят е длъжен за своя сметка да се справи. „Да не забравяме, че това са 40 декара настилки. Не казвам, че е правилно и редно, но обяснима е появата на проблеми, но за сметка на това аз съм заявила, че за такива неща няма да платим от обществените средства и това се случва. Над половин милион лева са санкциите“ подчерта кметът на София. Беновска отбеляза, че хората не го приемат така. Фандъкова обясни, че при обявяването на АКТ 15 пред журналистите тя е била на площад „Славейков“ и е разговаряла с хора, които са споделили, че оценяват промяната, но са имали и въпроси, както и предложения за подобряване – преместване на стойка за колела от улица „Солунска“. Кметът сподели, че говори всекидневно с гражданите.
Беновска попита кмета на София дали „ще хвърлят в затвора“ младия заместник кмет на София Крусев и той ли е виновен за улица „Граф Игнатиев“. Фандъкова отговори, че ще се реши от съда, прокуратурата има мнение по въпроса, но Крусев не е действал самостоятелно и специално за промяната на подложките на улицата има писмо от експлоатационното дружество Столичен електро транспорт и след него решение на експертен съвет подписано от 29 души. „Когато има някакво нарушение, трябва да се направи някаква проверка и да се изясни истината“ подчерта Фандъкова.
Беновска попита каква е причината „Солунска“ да се наводни, а Фандъкова обясни, че е имало две запушени шахти от силните дъждове и проблемът не е бил само на тази улица, но за по-малко от половин час е била отводнена улицата след подадения сигнал. Беновска попита как се е появил Бойко Борисов на мястото на водната стена на площад „Гарибалди“. Кметът на София отговори, че това е артистична инсталация, но авторът трябва да каже какво точно е имал предвид. Относно водната стена Фандъкова каза, че на площада няма място за по-сериозна експозиция, но проектът и изпълнението изглеждат по-различен начин и затова проектантите трябва да проучват и да дават обяснения на хората. Беновска попита дали гражданите не прекаляват с критиките си. Кметът отговори, че всеки има отношение към града и към конкретни локации и е добре да може да се изказват различни мнение, за да могат да се взимат компетентни решения и когато не се прави това, което гражданите казват, трябва да се излезе с аргументация, за да се обясни взетото решение.
Борисовата градина; Къпалнята
„Сега върви обсъждането изключително сериозно, много прозрачно, много публично на подробния градоустройствен план на Борисовата градина. Една тема, която е изключително важна за града“, подчерта Фандъкова. Водещата поздрави кмета за това, че е пуснала доклада си в медийното пространство. Кметът отбеляза, че е имало много спекулации по темата и е очевидно, че всички са в кампании, но не може да се прави кампания с лъжи. Беновска попита по каква причина чак сега се започва Борисовата градина при положение, че Фандъкова е вече 10 години кмет. Кметът на столицата обяви, че през цялото време се е работила по това знаково място – поискано е от държавата да бъде дадена на общината за поддръжка, реконструкция на входа при езерото Ариана, изграждане на алеи, възстановяване на езерото с лилиите и розариума. Беновска попита какво ще се случи с Къпалнята, което е било любимо място на софиянци. Фандъкова отговори, че в края на 2002 година в навечерието на коледните празници е взето единодушно решение от столичния общински съвет – ОДС и БСП, съдържащо точка, която дава възможност за създаване на смесено търговско дружество между „Софийски имоти“ и частен субект. „В дейността на това ново смесено дружество общината няма контрол. Пише строителство и хотелиерство. Разбира се, че имаше интереси през годините да се строи хотел там. Това не го допуснахме и аз искам дебело да го подчертая“ заяви Фандъкова. Кметът на София обясни, че за да се гарантира това, че няма да се строи нищо друго там, а само ще се възстановява, е бил нужен подробен устройствен план и заради това преди 2 години е предложила на общинския съвет и е взето решение да се направи конкурс за проект и планът в момента се обсъжда публично и още не е приет. „Размахваше се първата страница на един протокол с моя подпис „одобрявам“ от колегите от ДСБ, които твърдяха, че аз съм приела и одобрила този план. Ще цитирам един човек, който много уважавам и казва – много говори, но малко чете. Когато човек започва да чете протокола, става ясно, че това е протоколът, с който е върнат този план на проектанта, за да може да отстрани бележките, които са му поставени“ обясни Фандъкова.
Корупция в общината
„Сега си спомних първата пресконференция на президента Плевнелиев. Тогава тя съвпадна с местни избори, ако помните и тогава Ви избраха и Вас за кмет още веднъж. Преди да задам въпроси на Плевнелиев аз тогава Ви попитах – ще разсеете ли съмненията за корупция в общината, които се отнасяха до дясно стоящия от Вас, тогавашен председател на Столичния общински съвет – Андрей Иванов. Не след дълго той престана да е председател, макар че е общински съветник в момента. Не иска да кажа нищо конкретно за него, но Вие по-добре от мене знаете и знаете, че и аз знам и не само аз, а и други хора знаят, че има корумпирани представители на ГЕРБ в общинския съвет. Няма влезли в сила присъди“, коментира Беновска. Фандъкова отговори, че ако има данни за корупция – трябва да бъдат сезирани компетентните органи и по отношение на следващия общински съвет и предложенията кметът на София заяви, че със сигурност ще има промени, но хора от ГЕРБ работят много сериозно и са дълбоко навлезли в определени сфери. „Със сигурност ни трябват нови хора – млади хора, професионалисти, които да внесат свежи идеи в работата на общинския съвет“ заяви Фандъкова.
„Докога ще продължават подобни саги, когато обществото реагира срещу някакви разрешения за строеж, защото иска градински, а тези градинки не са предвидени в устройствения план на съответната територия и за да продължи едно подобно строителство аз лично знам поне 20-30 такива случаи? Инвеститорът трябва да отиде към замяна, че и на всичкото отгоре и да построи градинка някъде, за да може да си упражнява стопанската дейност“ попита Беновска. Фандъкова обясни, че на първо място трябва да се погрижат за града и визията му и в годините назад за възстановявани земи в зелени площи, в междублокови пространства, включително и в дворове на училища и детски градини. „Тогава когато е очевидно, че трябва да се вземат някакви мерки, ние сме намерили подход, разбира се, разглеждаме случай по случай. Аз затова онзи ден реагирах много остро, когато стана ясно, че главният архитект на „Младост“ е издал разрешение за строеж именно на такова място, за което вече се водят преговори. Има специална комисия, която разглежда тези случаи и те са първите 13 случая в „Младост“ се разглеждат от комисията, за да бъдат преместени на общински терени. Това са преговори с инвеститорите. Не става въпрос за изземване на собствеността, а за намиране на по-добре решение. Онзи ден имаше протест пред Столична община, г-жа Манолова също беше там и се чуха тези от опитни политици, включително и от нея, че трябва общинският съвет да спре приемането на подробни устройствени планове. Плановете са тези, които законово защитават територия“ заяви Фандъкова. Беновска подчерта, че се издават разрешения за строителство и инвеститорите инвестират средства, време и работа, за да подготвят строителството и изведнъж обществото казва „тук искаме градинка“ и общината вдига ръце. Кметът на София обясни, че не трябва да се стига до издаване на решение за строеж преди да се намери по-добър вариант и конкретно става въпрос за няколко квартала в столицата, които са презастроени.
„Влади Калинов – защо той трябваше да си подава оставката заради една тераса, за която има две становища - едното е, че съществува, другото е, че не съществува?“ попита Беновска. Фандъкова отговори, че становището е едно – нито в проектите, нито в екзекутивите са отбелязани покривните конструкции и категорично не може да се съгласи с обяснението, че е незаконно, но допустимо, защото навява съмнение, а това е недопустимо. Кметът обясни, че покривните конструкции са извън височината по проект. Беновска попита как ще се процедира в този случай с незаконните конструкции на терасата на Пламен Георгиев – шеф на КПКОНПИ. Фандъкова обясни, че кметът на „Слатина“ и главният архитект са издали констативния акт и са го изпратили в направление „Архитектура и градоустройство“ за издаване на заповед за премахване на незаконните елементи. Водещата попита в какъв срок ще бъдат извършени съответните наказателни мерки и докога шефът на КПКОНПИ ще е в отпуска по този повод. Кметът на столицата отговори, че трябва да се направи проверка отново от направление „Архитектура и градоустройство“, защото архитект Калинов вече го няма и след това да се извърши процедурата. Беновска попита кой назначава архитект Калинов. Фандъкова обясни, че Калинов е назначен от нея, а главният архитект му е началник и той ще направи предложение за нов шеф на „Общинския строителен контрол“, ще се направи конкурс и това трябва да стане час по-скоро.
Фандъкова увери, че няма да има червена зона. „В един стратегически проект, който е до 2035 година се дават предложения. Всяко от тях, когато трябва да бъде въвеждано, се подлага на сериозни анализи, сериозни обсъждания. Не предстои такова нещо, нито предстои промяна в цените на зоните“ заяви кметът на София и подчерта, че благодарение на зоните трафикът в центъра е намалял, но има се работи по други подобряващи механизми – обществения транспорт.
Относно метрото в „Овча Купел“ Фандъкова заяви, че до средата на 2020 година ще бъдат пуснати 4 нови метростанции с 4 км метро, 2 буферни паркинга, 1 на Околовръстен път при „Горна баня“ и на улица „Централна“ в „Овча Купел“. За канализацията на квартал „Горна баня“ кметът на София обясни, че се работи и в столицата са изградени над 200 километра нови водопроводи и канализация, а за следващия период са осигурени 400 милиона лева от оперативна програма „Околна среда“.
За ремонта на бул. „България“ Фандъкова обясни, че София има нужда от развитие, избори има почти непрекъснато и миналата година през лятото е ремонтиран един участък, но хората са проявили търпение и са доволни. В момента се работи на улица „Каменоделска“ в „Сердика“, покрай Централните гробища, подменят се трамвайните линии, настилките, осветлението, на бул. „Президент Линкълн“ , на улица „Сребърна“ се изгражда колектор, който ще отводнява вътрешния ринг на София и това е стратегически обект за следващия период, заедно с Южната дъга и затварянето на софийския околовръстен път.
Улица „Граф Игнатиев“ ще бъде приета, когато е готов и остава да мине приемателната комисия.
Така завърши разговорът между Йорданка Фандъкова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 30-ти юни 2019 година.