Лондон. Специални сили на Кралския флот се отправиха към Персийския залив, пише британският вестник The Times.
В топлите сини води на Ормузския проток няма място за грешки. Водните пътища, които са широки само две мили, са пълни с танкери, пренасящи суров петрол от Персийския залив покрай непримирими врагове: Иран от една страна и Обединените арабски емирства от друга.
Смъртоносен удар от всяка от страните може да бъде катастрофален. Оказва се, че това е оценката на Кралския флот, който ще изпрати 100 кралски морски пехотинци, за да защитават британските кораби, тъй като атаките срещу петролни танкери се увеличават, което води до опасения от война с Иран.
Тази седмица САЩ обвиниха Техеран за нападения срещу два танкера в Оманския залив, при подхода към Ормузкия проток. Анализаторите и дипломатите се страхуват от цикъл на насилието, което трудно ще бъде спрян.
Морските пехотинци, базирани близо до Плимут, ще формират сили за бързо реагиране, наречени "Специална целева група". Тя ще оперира от военноморските кораби, патрулиращи региона от британската военноморска база в Бахрейн, която заработи миналата година. Специалната група ще защитава корабите на Кралския флот и британските търговски кораби от малки плавателни съдове, мини и противокорабни ракети.
Всеки конфликт в това тясно водно пространство, колкото и да е ограничен, може да има висока цена. Една трета от световните доставки на суров петрол минават през пролива.
Ключов момент в настоящата криза се оказа публикуването на видеозапис, който изглежда показва, че иранците премахват мина от един от повредените танкери. Но остават много въпроси. Операторът на един от танкерите заяви, че е бил ударен с „летящ обект“, а не с мина.
Зад конфронтацията се крие оттеглянето на Америка от ядрената сделка с Иран през 2015 г. и подновяването на санкциите, които удрят иранската икономика, предизвиквайки призиви в Техеран за отмъщение.
Дипломатите, които работят за спасяването на ядрената сделка, заявиха, че Техеран се опитва да покаже на Америка и на нейните съюзници, че няма да бъде поставен в ъгъла - и може да започне самостоятелна кампания за "максимален натиск". ОАЕ и Саудитска Арабия, два от най-ожесточените врагове на Иран, се опитват да намалят ескалацията.
В петък Джереми Хънт, министърът на външните работи на Великобритания, заяви, че според него оценката на американското разузнаване, че Иран е в основата на атаките на танкерите в залива в четвъртък, е "правилна", но Великобритания прави собствено разследване.

Превод и редакция: Юлиян Марков