Вашингтон. През изминалата година американските разузнавателни агенции са станали много по-активни, отколкото преди, опитвайки се да вкарат злонамерен софтуер в руската електропреносна мрежа, пише авторитетният американски вестник The New York Times.
Според източници - бивши и настоящи служители, става дума за програми, чрез които САЩ могат да събират информация за руската електроенергийна система, а също и, вероятно, да изключват някои от нейните елементи. "Тези действия са предприeмат много по-агресивно през изминалата година," цитират в публикацията думите на един от източниците. "Ние правим това в мащаб, за който не сме мислили преди няколко години." Според вестника Вашингтон цели да изпрати предупреждения на Владимир Путин за това как настоящата администрация на Тръмп използва новите възможности в киберпространството.
Както е посочено в материала, Съединените щати от 2012 г. се опитват да съберат информация за руската енергийна система, но сега "стратегията се е променила в посока на нападателни действия". "Целта е да се отправи предупреждение, както и при сериозен конфликт САЩ да бъдат в състояние да извършват кибератаки ", отбелязва вестникът.
Според изданието защитниците на подобна агресивна стратегия, заявяват, че тя е закъсняла след като в продължение на години е имало предупреждения, че Русия може да саботира американски централи, газопроводи и петролопроводи, както и водоснабдителни мрежи при евентуален бъдещ конфликт.
"Ключовият въпрос, на който не може да се отговори без достъп до класифицирана информация за операцията, е колко дълбоко са успели САЩ да проникнат в руската система. Само тогава става ясно дали ще бъде възможно да се потопи Русия в тъмнина или да ограничи възможностите на нейните въоръжени сили. На този въпрос не може да се отговори, докато кодът не бъде активиран ”, се посочва в публикацията. Изданието отбелязва, че тези действия на американската страна "също са изпълнени със сериозна опасност от предизвикване на ескалация в ескалиращата студена война между Вашингтон и Москва" в киберпространството.
Както става ясно от публикацията, тези атаки се извършват по-специално от американското кибер-командване. Преди това то е получило разрешение от Конгреса и президентската администрация на Доналд Тръмп да бъде по-активен в киберпространството.
В същото време източниците на публикацията в президентската администрацията отбелязват, че според тях на Тръмп не е предоставена подробна информация за опитите за въвеждане на злонамерен софтуер в руската електрическа мрежа. Както е посочено в материала, американските военни и разузнавачи се опасяват, че американският президент може да нареди да се прекратят тези стъпки или да ги обсъди с представители на други държави.
Според публикацията, Съединените щати все още не са се опитвали да изключват някакви елементи на електрическата мрежа. Според вестника Кибер-командването вече е работило по план за създаване на проблеми с електрозахранването в Иран в случай на конфликт между Техеран и Вашингтон.

Превод и редакция: Юлиян Марков