Владимир Путин стремително пристъпи към проверка на новоизбрания президент на Украйна, като подписа закон, който може да позволи на милиони украинци, живеещи в сепаратистките региони на югоизточна Украйна, да получат руски паспорти, пише британският вестник „The Guardian“.
 
Това провокативно решение беше взето само три дни, след като 41-годишният Владимир Зеленски, комедиен актьор без политически опит, спечели убедителна победа на президентските избори в Украйна. Кремъл все още не е поздравил Зеленски и не е признал официално резултатите от изборите, коментира изданието.
 
В хода на кампанията Зеленски даде да се разбере, че може да бъде по-комуникативен по въпроса за сепаратистките региони, отколкото Порошенко. Сега действията на Русия може да го принудят да заеме по-твърда позиция. От неговия екип разкритикуваха действията на Русия. Руското решение беше възприето в Киев като опит да бъде продължена интеграцията на Донецка и Луганска области в състава на Руската Федерация, както и за опит да бъде оказан натиск върху новия президент, за да седне на стола за преговори.