Астана. Всички участници в 11-тата по ред международна среща за Сирия, включително представителите на въоръжената опозиция, са пристигнали за преговорите в Астана, предава руската информационна агенция TACC, като се позовава на информация от представител на Министерството на външните работи на Казахстан.
Развитието на ситуацията в района на Идлиб и създаването на конституционната комисия ще бъдат основни теми на 11-та по ред международната среща за Сирия, която ще се проведе в периода 28-29 ноември в столицата на Казахстан.
Сред другите теми, които ще бъдат дискутирани на форума, са засилването на доверието между правителството на Сирия и въоръжената опозиция, борбата с тероризма, включително с „Ислямска държава“, както и връщането на сирийските бежанци по домовете им.
В срещата ще участват делегации на официален Дамаск и опозицията му, страните-гаранти на Астанинския процес (Русия, Иран, Турция), а също ООН и Йордания в качеството на наблюдатели.
В първия ден преговорите ще се водят на двустранни и многостранни нива. Планирани са тристранни консултации между Русия, Иран и Турция. Срещите ще се проведат в хотелите, в които са настанени делегациите.
В рамките на втория ден от срещата ще се състои заседание с участието на всички страни, което ще бъде последвано от съвместно изявление за резултатите от преговорите. Част от участниците в преговори, включително на Русия, Сирия и Иран, вече пристигнаха в столицата на Казахстан. Специалният представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура се очаква да се присъедини към тях по-късно в сряда.

Превод и редакция: Тереза Герова