Белград. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон ще посети Сърбия на 16 юли, предава Radio-televizije Voivodine (RTV). Макрон ще пристигне в Белград с три важни послания - подкрепа за идеята за демаркацията на границата с Косово, както и засилване на икономическото и военното сътрудничество между Франция и Сърбия.
На срещата в Берлин Макрон подчерта, че не е политик с червени линии, когато става дума за разрешаването на косовския възел. Той подкрепи идеята за промяна на границите като начин за нормализирането на двустранните отношения между Белград и Прищина, в разрез с позицията на канцлера на ФРГ Ангела Меркел, която категорично отхвърля предложението.
Макрон, както и неговият сръбски колега Александър Вучич, многократно са подчертавали, че има чудесно поле за подобряване на икономическото сътрудничество между страните им, а според експертите, след това посещение, Франция ще бъде един от най-важните икономически партньори на Сърбия.Сред по-важните проекти, които ще бъдат обсъдени в Белград, са изграждането на метрото, ​​от което французите са изключително заинтересовани. Освен това се очаква да бъдат дискутирани възможностите за доставки на оръжия, включително на системите "Мистрал".
Преди да посети Белград, Макрон ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич в Париж, където ще се проведе вторият кръг на преговорите за възобновяване на диалога между Белград и Прищина. На срещата ще присъстват също президентът и министър-председателят на Косово - Хашим Тачи и Рамуш Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова