Вашингтон. Държавният департамент на САЩ призова Европа да изпълнява стриктно санкциите срещу Русия, предава РИА Новости.
„Страните от Европа са длъжни да направят своите санкции срещу Русия по-ефективни“, заяви говорителят на Държавният департамент Хедър Науърт.
„Много европейски страни са въвели санкции против Русия заради действията й в Крим. Както казаха експертите, не всички санкции са напълно приложени. Това е един от аспектите, в които европейските държави могат да направят повече“, заяви Науърт по време на брифинг.
„Бихме желали нашите европейски съюзници да направят повече в помощ на Украйна. Правителството на САЩ заема много силна позиция в нейната поддръжка…. Не искам да кажа, че САЩ носят тази тежест, но те се занимават с този въпрос сами“, оплака се представителят на администрацията във Вашингтон.
Науърт също така заяви, че европейските държави, през които ще премине газопроводът „Северен поток 2“, са длъжни да помислят дали им е необходим, тъй като той „помага на руските власти“.
Отношенията между Руската федерация и западните страни се влошиха покрай ситуацията в Украйна. Западът, обвинявайки Русия във вмешателство, въведе санкции против нея. През юли 2014 г. Европейският съюз и САЩ преминаха от целеви санкции срещу отделни лица и фирми към мерки срещу цели сектори на икономиката. Русия многократно заяви, че не е страна по конфликта в Украйна и субект на Минските споразумения.
„Северен поток 2“ предполага строителството на газопровод с мощност 55 млрд. куб. м. газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. САЩ се обявиха против този проект. Президентът на Руската федерация Владимир Путин заяви, че Доналд Тръмп преследва интересите на американския бизнес в доставките на втечнен природен газ в Европа.
Канцлерът на Германия Ангела Меркел от своя страна нееднократно обяви, че Берлин разглежда „Северен поток 2“ като търговски проект, но тя свързва неговото прилагане със запазването на транзита на руски газ през Украйна. Руската страна на свой ред заяви, че проектът се явява абсолютно търговски и конкурентен, и че той не предполага прекъсване на транзита на руски газ за ЕС през Украйна.
Проектът „Северен поток 2“ предполага строителството на две тръби с обща мощност 55 млрд. куб. м. газ на година от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Планира се новият тръбопровод да бъде построен редом до действащия „Северен поток“. Завършването на строителството е планирано за краят на 2019 г.