Вашингтон/Москва. Русия превъзхожда САЩ в надпреварата за глобално влияние. Това е оценката на Пентагона и независими стратези, изложена в документ с обем над 150 страници, предназначен за началниците на щабовете, отбелязва изданието Politico в европейската си редакция, като подчертава, че разполага с копие от текста.
САЩ не са добре подготвени да се противопоставят на все по-нахалната политическа война, която Русия води, за да подкопае демокрациите, предупреждават Пентагонът и независимите стратези. В Бялата книга се твърди, че САЩ
САЩ все още подценяват обхвата на руската агресия, която включва използването на пропаганда и дезинформация, за да въздейства върху общественото мнение в Европа, Централна Азия, Африка и Латинска Америка. Проучването сочи също опасностите от нарастващото сближаване между Русия и Китай, които са свързани от споделения страх от международните съюзи на САЩ и привързаността си към "авторитарната стабилност".
В документа не се съдържат никакви критики към американския държавен глава Доналд Тръмп, но той бе представен на фона на раздразнението сред мнозина от демонстративното одобрение, което той показва спрямо авторитарни лидери като Владимир Путин и Ким Чен-ун. На мнозина във Вашингтон не се харесва и фактът, че лидерът на Белия дом често се присмива на твърденията за руска намеса в президентските избори в САЩ от 2016 г.
В интервюта с POLITICO други наблюдатели подкрепиха предупрежденията в доклада, като заявиха, че САЩ трябва да положат допълнителни усилия.
"Русия атакува западните институции по начин, по-проницателен и стратегически дискретен, отколкото мнозина осъзнават", каза Наталия Арно, председател на фондация "Свободна Русия", антипутиновски мозъчен тръст, базиран във Вашингтон. Наскоро фондацията е провела проучване на руските усилия за подкопаване на Запада. "Атаките може и да изглеждат по-фини и хитри, но са също и разрушителни, защото повлияват на правителства, подкопават закони, възпрепятстват правоприлагащите органи и прикриват военната намеса".
Некласифицираната „Стратегическа многопластова оценка“ отбелязва ясно заплахата за националната сигурност, която, ако не бъде туширана, в крайна сметка може да доведе до въоръжен конфликт.

Превод и редакция: Тереза Герова