Пловдив. Меморандум за съвместно сътрудничество в областта на образованието и бизнеса подписаха Пламен Панчев, председател на клъстер „Тракия икономическа зона“ и Инсеон Ли, председател на свободната икономическа зона на корейския град Тегу. Това стана в заседателната зала на Община Пловдив в присъствието на кмета Иван Тотев, посланика на Южна Корея Негово превъзходителство Джънг Джингю и заместник-кмета Стефан Стоянов, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общината.
„Важен е контактът между Тегу и Пловдив, а интересът от страна на Корея по отношение на Тракия икономическа зона е голям“, заяви Н. Пр. Джънг Джингю.
„Ценим връзките на Пловдив с град Тегу, защото с малко градове от Азия сме побратимени“, сподели кметът Иван Тотев и отбеляза, че през последните години Община Пловдив сериозно развива икономиката в региона, благодарение на което тук е най-добре развитата индустрия в момента. „Радваме се на добри контакти и работим по много проекти в Тракия икономическа зона, затова подкрепяме и приветстваме всеки един инвеститор, който иска за развива своя бизнес тук“, допълни още кметът.
„С подписването на днешното споразумение даваме възможност на компаниите от двете страни взаимно да работят по-добре. Сред приоритетите, които смятаме да развиваме в бъдеще, е автомобилостроенето“, посочи Пламен Панчев.
„Вашите усилия за развитието на Пловдив се оценяват, най-вече по отношение на културата, след като спечелихте титлата – „Европейска столица на културата“, коментира посланик Джънг Джингю и подчерта, че търговията между България и Корея е 400 мин. евро и приветства подписването на двустранното сътрудничество.
Разговорите продължиха с набелязване на бъдещи планове за общи бизнес отношения.