Пазарджик. В православните храмове в Пазарджик се отслужва празнична света Литургия в чест на св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пазарджик.
Кукленският манастир „Св. Козма и Дамян“ в дела Чернатица в северната част на Родопите, намиращ се на 15 км южно от Пловдив и 3 км от град Куклен, отбелязва своя храмов празник. Той е известен още като „Св.Врачове“. Манастирът е основан в периода на Второто българско царство и е прочут още от времето на цар Иван Александър, заради богатата си книжовна школа и културното си влияние. Сред най-ценните забележителности на манастира са аязмото, старият стенопис в църквата, библиотеката, в която са запазени ценни ръкописи и книги.
Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян били братя от Асирия, живели вероятно не по-късно от 4 век в Мала Азия. Баща им грък - езичник, починал рано. Майка им Теодотия била християнка. Тя ги утвърждавала във вярата и добродетелите. Впоследствие била причислена към лика на светците. И двамата братя изучили целебните свойства на разни билки и се прочули като целители. Надарени с чудотворна целебна сила, те лекували безплатно и хора, и добитък. Над гроба им по-късно бил построен храм, в който ставали чудеса по тяхно небесно молитвено застъпничество.
Албена ЖИЛЕКОВА