София. След над 8-часов дебат в пленарна зала депутатите приеха бюджета на НЗОК за 2019 година. 490 млн. лева повече отпуска държавата в бюджета за 2019 година, в сравнение с 2018 година. За следващата година приходите в бюджета ще бъдат в размер на почти 4,3 млрд. лева. Ръстът в приходите е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година. През следващата година Министерството на здравеопазването ще изплати 43 хил. лева на НЗОК за разходи. Разходите в бюджета на Касата са в размер на над 4,3 млрд. лева. Те са с над 489 млн. лева повече в сравнение с 2018 година. Здравноосигурителната вноска от 8% ще се запази и през 2019 година. В бюджета на НЗОК 2,5 млрд. лева отпуска държавата за медицински дейности (за първична извънболнична медицинска помощ - 225 млн. лева; за специализирана извънболнична медицинска помощ – малко над 250 млн. лева; за медико-диагностична дейност - 90 млн. лева; за болнична медицинска помощ - 2 млрд. лева). 167 млн. лева са средствата за дентални дейности, а 1,2 млрд. лева за лекарства и медицински изделия.
От БСП заявиха, че ще внесат бюджета на НЗОК за 2019 година в Конституционния съд. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обърна внимание, че бюджетът променя 18 закона. „Това е звучен шамар върху българското право, тежък удар по законодателния процес и петно върху лицето на парламента“, обяви тя.
Парламентът реши Фондът за лечение на деца да закрит до 31 март 2019 г., а след това функциите му да бъдат иззети от НЗОК. „Касата има много по-голям опит относно трансплантациите, отколкото Фондът за лечение на деца в чужбина и не е проблем, че той ще бъде закрит“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той увери, че не се отменят съществуващи права на децата като пациенти за лечение в чужбина.
Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантациите ще се слеят в Изпълнителна Агенция „Медицински надзор“ от 1 април 2019 година. Директорът на новата агенция ще бъде назначаван от министъра на здравеопазването съгласувано с министър-председателя. „Чрез преминаването на Агенцията по трансплантациите в ИА „Медицински надзор“ на пациентите ще им бъде осигурена комплексна медицинска услуга“, обяви министър Кирил Ананиев.
След приемането на бюджета ще бъде създадена Национална здравноинформационна система, която да се администрира и поддържа от Министерството на здравеопазването. Системата ще събира, обработва и съхранява информация за здравното състояние на населението чрез създаване на електронен здравен запис на всеки гражданин. Националната експертна лекарска комисия ще създаде и поддържа информационна база данни за всички лица, преминали през ТЕЛК/НЕЛК.
Новите лечебни заведения няма да могат да сключват договори с НЗОК през 2019 година. Лечебните заведения, сключили договор по реда на Наредбата за медицински дейности за 2018 година, да не може през 2019 година да сключват договори или допълнителни споразумения с НЗОК за нови клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури. Освен ако те не са изпълнявани на територията на РЗОК.
Неусвоените здравноосигурителни плащания ще се използват по решение на Надзора на Касата и УС на БЛС или БЗС. Първоначалното предложение беше средствата да се разпределят само от Надзора на Касата. От БЛС възразиха и между двете четения текстът беше променен.
Биляна ИВАНОВА