София. В присъствието на зам.-министъра на културата Амелия Гешева ще бъдат предадени на турския зам.-министър на културата и туризма Йозгюл Йозкан Явуз артефакти с археологически произход, задържани от българските митнически органи на ГКПП „Капитан Андреево“ през октомври 2016 г. при незаконен внос от турски гражданин. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Събитието ще се състои от 16.30 ч. на 13 юни 2019 г. (четвъртък) в Заседателната зала на Националния археологически институт с музей при БАН.
Движимите културни ценности са общо 63, от които 56 монети (златни, сребърни и бронзови антични, римски и византийски монети), 6 бронзови антични апликации и 1 бронзова фибула.
За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата официално искане с приложена експертиза, с която турски специалисти представят доказателства за произход на културните ценности от територията на Република Турция. Представени са и доказателства за незаконен износ, както и информация за статута на археологическите културни ценности като държавна собственост, съгласно турското законодателство.
Процедурата по връщане на незаконно изнесени културни ценности се осъществява на основание на Конвенцията на ЮНЕСКО за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности (Париж, 1970 г.) и Споразумението за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно преминаване и прехвърляне на собствеността на културни ценности, сключено между Република България и Република Турция през 2012 г.