Тирана. Лидерът на албанската опозиционна Демократическа партия Лулзим Баша, след края на гласуването за местни органи на властта в 61 общини в страната, каза, че 85% от албанците са отхвърлили еднопартийното гласуване, обръщайки гръб на маскарада на Еди Рама, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция от Тирана, цитирана от скопското електронно издание “Локално“
„Албанците масово обърнаха гръб на маскарада на Еди Рама. До 85 процента от албанците отхвърлиха еднопартийното гласуване. Еди Рама също беше изоставен от социалистите, защото гласуваха по-малко избиратели, отколкото през 2017 г. Днешното еднопартийно гласуване при пълен еднопартиен контрол беше събитие, което не се случва никъде в Европа от времето на комунизма. Организацията на прераждането (лозунгът на Партията на социалистите на парламентарните избори) се състезаваше със себе си, гласуваше за себе си, преброяваше се и се потвърждаваше. Това е трагична пародия на демокрацията, конституцията и върховенството на закона“, каза Баша.
Той обвини управляващата мнозинство в масовата манипулация на гласове с заплахи и купуване на гласове. Баша спомена, че 150 служители в администрацията са получили заплаха, че ще бъдат освободени от работа, ако не отидат да гласуват с други членове на своите семейства, което, според него, не е новост, след представените записи от германския вестник Bild, . Баша обеща на служителите в администрацията, че "скоро ще бъдат освободени от това престъпление срещу тях и техните деца".
Изборният процес според Баша само потвърди всички обвинения срещу Еди Рама и докато той е премиер на Албания не може да има свободни и демократични избори. Той нарече Централната избирателна комисия "сляп слуга" на Рама.
„Ясната воля на албанците днес е да обърнат гръб на незаконните еднопартийни избори . Това е единствената воля, която е показана на изборите. Нашата задача остава да гарантираме, че тази воля ще бъде уважавана. И накрая, искам да се обърна към всички албанци, които не са гласували, и към всички, които искат промяна: тази промяна ще дойде бързо. Това ще бъде дълбока и реална промяна. Това ще бъде промяна за обикновените албанци и ще подобри директно живота ви“, заключи Баша.

Превод и редакция: Юлиян Марков