Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви в Прищина, че е в националния интерес на Косово да се постигне правно обвързващо споразумение със Сърбия, което ще включва взаимно признаване, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
В изказване на конференция в косовската столица, държавният глава заяви, че Прищина иска да изясни отношенията си със Сърбия като държава и това може да бъде постигнато единствено чрез процеса на диалога с ясни крайни срокове и цели и с гаранции и международна подкрепа, основно от САЩ и Европейския съюз. „Нямам съмнение, че ако не постигнем правно обвързващо споразумение със Сърбия тази година, ще навлезем в опасна зона на тези отношения и това може да донесе нестабилност на целия регион“, заяви Тачи.
„Независимо от скорошните инициативи за продължаване на диалога, резултатът е нулев. Липсата на диалог и перспектива за постигане на споразумение за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия е най-голямата възможна заплаха за сигурността и стабилността на Косово“, обясни президентът.
Тачи добави още: „Всички знаем, че не можем да чакаме още 20 години, за да изясним отношенията си със Сърбия. Времето не е на наша страна. Статуквото в отношенията ни със Сърбия е нестабилно“. В отразяването си от конференцията Indeksonline цитира Тачи, че е доволен, че 91% от респондентите в проучване, проведено от RIDEA, са против сегашното статукво. „Анализирали сте и изпробвали и други сценарии, но е ясно, че Асоциацията [на сръбските общини] е категорично отхвърлена от гражданите на Косово… Това е добър урок за тези, които все още работят по този вариант. Те трябва да се откажат от тези опасни опити възможно най-скоро. Искам също да кажа, че съм много доволен, че опцията за корекция на границите или демаркация на границите се радва на най-голямата подкрепа сред народа на Косово, въпреки отрицателната кампания на някои политически партии и други срещу този сценарий“, каза косовският президент.

Превод и редакция: Иван Христов