Тирана. След края на изборния ден министър-председателят на Албания Еди Рама даде пресконференция, на която обяви, че в страната е победило бъдещето, а опозицията е загубила, съобщава електронното издание на македонския "Фокус".
Обединената опозиция, начело с Демократическата партия, бойкотира гласуването.
"Последните месеци на политически разделения бяха инициирани, насърчавани и организирани, за да се предотврати напредъкът към Европа, към демократично обединение и интеграция на албанците. Бъдещето, държавата и надеждата спечелиха днес. Албания и европейското бъдеще спечелиха", заяви Рама.
Той благодари на международната общност и помоли за извинение. Според Рама представители на международната общност са били обидени от опозицията.
"Благодаря на САЩ, ЕС, ОССЕ и всички останали от демократичния свят, които са допринесли за тази битка. Не само ви благодаря, но също така се извинявам на моите приятели от чужбина, които бяха подложени на позорно нападение. Тези нападения ни посрамиха като страна и като нация. Сега се ражда нов ден и Албания няма да има кошмари", заяви Рама.
Избирателната активност е била 21,6%, т.е. гласували са 771 863 избиратели.

Превод и редакция: Тереза Герова