Каракас. Капитан Акоста Аревало, арестуван за организирането на заговор срещу държавния глава на Венецуела Николас Мадуро, издъгна в ръцете на военното разузнаване на латиноамериканската страна. Защитниците на правата на човека свързват смъртта му с възможни изтезания, отбелязват в редакцията на испанския национален ежедневник El Pais.
Поредният предполагаем заговор срещу Николас Мадуро доведе до арестуването на четирима войници, а двама полицейски служители и осем други граждани на Венецуела бяха обвинени в план за убийството на президента на страната. Сред тях бе и Рафаел Акоста Аревало, който е загинал, докато е бил под стража на длъжностни лица от Генералната дирекция за военно контраразузнаване. Инцидентът се е случил в събота.
Ден по-рано военният бе обявен за изчезнал. По същото време на посещение в страната бе Мишел Бачелет, бивш президент на Чили и настоящ Върховен комисар по правата на човека.
Последните, които са видели Аревало, съобщават, че на заседанието на военния съд в петък офицерът е бил докаран в инвалидна количка и с очевидни признаци за упражнявано върху него физическо насилие.
"Той не говори, само помоли за помощ от адвоката си. Не можа да се изправи. Отговори с кимване на въпроса дали е бил измъчван от военното контраразузнаване. Състоянието му очевидно вече беше критично. Съдията нареди да бъде преместен в болница. По-късно той издъхна там", разказва присъстващ на процеса.

Превод и редакция: Тереза Герова