Виена. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция за промяна на санкционния механизъм, която позволява на Русия да се завърне в работата на парламентарната асамблея с право на глас. „За“ резолюцията гласуваха 118 депутати, 62 са против, а има и 10 въздържали се, предава руската агенция EA Daily.
Единодушно са завръщане на Русия в ПАСЕ гласуваха делегациите на Турция, Словакия, Сърбия, Португалия, Норвегия, Италия, Испания, Исландия, Франция, Азербайджан и Австрия.
За завръщане на Русия гласува и огромното мнозинство от представителите на делегациите на Нидерландия, Молдова, Чехия, Швейцария и Германия.
В няколко делегации гласовете на депутатите бяха разпределени неравно, с превес на тези, които са гласували против връщането на Русия. Това са Швеция, Великобритания, Грузия, Латвия, Полша, Естония и Литва.
Украйна гласува против в пълен състав.
Що се касае до делегацията от Армения в състав от 4 депутати, представителите на опозиционните фракции Наира Зограбян и Едмон Марукян гласуваха за връщане на Русия в ПАСЕ, но двама представители от делегацията на управляващата партия не подкрепиха резолюцията. Един от тях изобщо не е гласувал, а другия е бил против.
Няма данни за това, как са гласували българските делегати.

Превод и редакция: Иван Христов